Configuring Carousel to use NextGEN Gallery Carousel Template

2 posts in this topic

Hello.  First time poster, longtime pagelines fan.  I'm trying to configure the carousel metadata to use the NextGEN Gallery Carousel Template instead of the default template.  


After a bit of tinkering, I've been able to get pagelines to display the carousel in the expected nextgengallery template format by specifying in the NextGen Gallery ID For Carousel (Carousel Page Template / NextGen Mode) box a shortcode:

[nggallery id=1 template=carousel]
which is super but it also displays on the rendered page some unwanted text, specifically "template=plcarousel".   I did a Web search and can see a couple of people asked about this in the past but the threads are old and closed and don't have a resolution.  And I've found a few sites which look like they use pagelines and have the same problem.   When searching I also found a(n) (old) listing of the code for /sections/carousel/sections.php and can see the following line:
echo do_shortcode('[nggallery id='.$ngen_id.' template=plcarousel]');[/code]

which I presume is responsible for generating the "template=plcarousel" text I can see on my page.


Oh, I think I see what's happening...because I'm specifying a template attribute in the shortcode in the carousel_ngen_gallery input text box it doesn't expect the second template attribute value in the carousel/sections.php.


If my understanding is correct, is there any way you could extend the carousel metadata to allow users to specify which nextgengallery template type they want to use in the carousel nextgengallery metadata?


And is there anything I can do in the meantime to work around it?


Thanks in advance for your help!

Share this post

Link to post
Share on other sites



The "NextGen Gallery ID For Carousel (Carousel Page Template / NextGen Mode)" only supports the Gallery ID, so you simply enter the ID for example, 1 or 2 or 3 or 4 etc...


You simply enter the value of the ID and nothing more. The "NextGen Gallery ID For Carousel (Carousel Page Template / NextGen Mode)" doesn't support any other option.


If you would like to use Nextgen Gallery with a nextgen template, then you will need to use the Shortcode and add it to your page/post.

Share this post

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • Page Content Disappeared when Logged In
      By flourishdesignstudio+
      I am having a unique problem in which our website is appearing correctly when I am logged out of DMS but when I am logged in and view the front of the site the main content area disappears. The page content still exists in the WP editor in the backend but from the front everything disappears. This happens on almost all the main pages but not on every single one which made me think it was a template problem but this is happening across several templates, not just a single one. Any thoughts on what might be causing this?
      I am attaching screenshots of the same page when I am logged out versus when I am logged in. Thanks so much in advance for the help!

    • Multiple Archive Templates?
      By jennajonesdesign
      Is it possible to have multiple archive templates? Sometimes I don't like to have all of my posts grouped together. On the current site I am working on we have a "Job Openings" section completely separate from a "News and Events" section. All I am trying to do is add a different header to each section, but even when I save as separate templates they keep over-riding each other. I am unlocking first. 
      Is this just error on my part, or is it not currently an option to have multiple archive templates?
      Let me know! Thanks!
    • How would I build this?
      By abuzzelli+
      How would I build a page like this so the content would be editable in wordpress?
      The page scrolls down and there are many sections. I'm not sure how to set up a pagelines template that can be used on many pages that would also be editable in either wordpress pages, posts or widgets. Any suggestions?
    • No Icons for Quick Slider, Rev Slider, Revolution slider
      By onlinedesigns4u
      Hi Guys, 
      I noticed this a while back but thought it happened back when there was security issues with the wordpress plugin revolution slider and thats why they disappeared, but thinking i was wrong now as mine are the DMS versions.
      Basically, my front end editor is missing the icons for;
      • Rev Slider
      • Revolution Slider
      • Quick Slider

      What i've also noticed is a difference in how the menu tabs on the left hand side of the front end editor have changed. They were not styled like this before. Its like the css is off or something isnt quite right with the install somehow, somewhere.
      Even though the icons are missing for the slider sections. I can still drag them onto my pages and configure them, to a certain degree anyway.
      I tried adding the revolution slider to a page yesterday. But it wasnt responding to the way i had configured it. I choose a slide set for it to use and it took no notice. It just used every slide and every caption regardless.
      Leaving the revolution slider behind i took a look at the rev slider. Adding the correct images is fine. But i don't get any captions showing when i set them? Tried a few different options but nothing.
      Id like to know if my pagelines DMS 2 install is corrupt in anyway? Does anyone else's front end editor look the same as mine? Is anyone else missing the icons for the sliders and have no padding-right for the menu items?
      Is anyone using any of the sliders at the moment without issues?
      Im using the child theme 'Sophistique" which uses the revolution slider on the homepage. It works fine and its configured the way i want it using thh slide sets ive choosen so dont understand why it would be working inside the website.
      Any advice or help is appreciated. Thank for your time guys. Ben
    • for Carousel image breaking HTTPS
      By dgsarnow+
      I have DMS2 installed and my site is being served over HTTPS. However, I am getting an error that a placeholder image for Quick Carousel (which is not a being used on any of my pages) is being served over http://
      Mixed Content: The page at ''was loaded over HTTPS, but requested an insecure image ''. This content should also be served over HTTPS.
      How can I remove this?
      Found it. It was the Recent Posts Widget that was calling this little devil. I have removed the reference and all is well in SSL land.